Meer informatie? Bel 06 - 51 97 45 06

Fotograferen leren | Wat is ISO?

Share dit artikel met je vrienden, familie of collega's:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on linkedin
Share on email

Wanneer je begint met het leren van fotografie zul je als eerste tegen de basis elementen van fotografie aanlopen namelijk de ISO, sluitertijd en diafragma. Wanneer je deze 3 elementen onder de knie hebt en deze elementen op elkaar afstemt, zul je een goed belichte foto krijgen.

Waar komt de term ISO oorspronkelijk vandaan?

De term ISO op zichzelf heeft niet heel veel met camera’s te maken, het is een afkorting van de organisatie die de waarden heeft gestandaardiseerd namelijk de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. De organisatie is een samenwerkingsverband van de nationale standaardorganisatie uit 163 landen.

ISO waarde wat zijn dat?

ISO waarden zijn de waarden die de lichtgevoeligheid van de sensor in je camera bepalen. Een camera sensor heeft altijd voldoende licht nodig om een beeld te kunnen maken. Het fotograferen is eigenlijk het schrijven met licht, zonder licht kun je niets en is alles zwart.

Als het binnen of buiten dus donkerder is, zoals bijvoorbeeld bij avondschemer of nacht dan heeft de camerasensor onvoldoende licht om een goed en helder beeld te kunnen maken. Dit lossen we in onze camera op met ISO. Wanneer je de ISO-waarde hoger instelt, zul je het beeld wel kunnen vastleggen, de sensor wordt namelijk gevoeliger voor licht en daardoor kan hij meer licht opvangen.

Er is alleen een hele grote “MAAR”, want als je dit leest dan denk je natuurlijk dit is het tovermiddel wat ik nodig heb om goede foto’s te kunnen maken en dat is in zekere zin natuurlijk ook wel zo. Maar, wanneer je de ISO-waarde verhoogt komt daar ook een onverwacht effect de hoek om kijken en dat is ruis. Hoe hoger je de ISO-waarde instelt des te meer ruis er in je foto naar voren zal komen, dus gebruik de ISO functie niet overdadig. De hedendaagse en modernere camera’s kunnen wel steeds beter omgaan met ruis maar nogmaals pas op.

Welke ISO waarde kent je camera?

ISO-waarden worden uitgedrukt in getallen en ik kan natuurlijk opsommen welke getallen dat zijn, maar de camera’s veranderen met de dag en daarbij de ISO-waarde ook. De moderne camera’s kunnen al veel hogere ISO-waarden aan dan de camera’s van tien jaar terug. De ISO-waarde begint bij sommige camera’s op ISO50 en bij de meeste camera’s op ISO100 daarbij kunnen de ISO-waarde oplopen tot ISO204800.

Wat kun je het beste doen bij het fotograferen bij weinig licht?

Eigenlijk is het antwoord simpel; probeer je ISO-waarde laag te houden dus denk dan aan die ISO-waarden van ISO50 of ISO100 zolang de situatie het, maar toelaat. Fotografeer je een object dat stil staat of heel weinig en langzaam beweegt, gebruik dan die lage ISO-waarde en zet je camera op een statief of probeer te corrigeren met je Diafragma of sluitertijd. Wanneer je in een omgeving bent waarbij het object sneller beweegt dan corrigeer je met je ISO en eventueel natuurlijk de sluitertijd. De vuistregel is des te lager de ISO, des te minder ruis je in je in je foto hebt.

Als laatste wil ik nog een kleine kanttekening bij "Ruis". Soms schiet je een foto die minder goed belicht is en waarbij de ISO-waarden zo laag mogelijk gehouden wordt, maar ontstaat er toch ruis in de foto. Dit effect komt omdat de foto niet goed belicht is. Licht is dus "KEY" en erg belangrijk.