Meer informatie? Bel 06 - 51 97 45 06

Fotograferen leren | Wat is diafragma?

Share dit artikel met je vrienden, familie of collega's:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on linkedin
Share on email

Wanneer je begint met het leren van fotografie zul je als eerste tegen de basis elementen van fotografie aanlopen namelijk de ISO, sluitertijd en diafragma. Wanneer je deze 3 elementen onder de knie hebt en deze elementen op elkaar afstemt, zul je een goed belichte foto krijgen.

De basis instellingen van je camera

Zoals ik hierboven schreef heb je de ISO, sluitertijd en diafragma nodig om een goed belichte foto te maken.

Wat is het diafragma?

Je camera sensor heeft licht nodig om het beeld te kunnen omzetten naar een foto. Eigenlijk wordt er met het diafragma de lensopening van je camera lens / objectief bedoeld en diezelfde opening bepaald hoeveel licht er op je camera sensor valt.

Daarnaast bepaald de lensopening met andere woorden het diafragma welke scherptediepte je kunt gebruiken bij het maken van een foto. Gebruik je bijvoorbeeld een diafragma van f1.8, dan is een onderwerp op 1,5 meter afstand prima te fotograferen (als je op het onderwerp scherp stelt), maar daarbij is de achtergrond niet meer scherp. Gebruik je dezelfde afstand en scherpstelling bij een diafragma van bijvoorbeeld f32 dan zal de achtergrond al een stuk scherper ogen.

Hoe werkt het diafragma precies?

Het klinkt een beetje gek maar je kunt het beste de lensopening van je camera vergelijken met het pupil van je oog. Wanneer het een zonnige dag is buiten, dan is je pupil kleiner. Maar zodra het buiten wat donkerder wordt, worden je pupillen groter en dat zorgt ervoor dat als het wat donkerder is je nog steeds goed kunt zien.

Dus om terug te komen op de lensopening van je camera betekend dat als het wat donkerder je lensopening wat groter moet zijn, zodat in deze situaties wat meer licht op je camera sensor kan vallen. Is er genoeg licht beschikbaar dan is de situatie omgekeerd, dan zal de lensopening wat kleiner moeten zijn omdat er dan te veel licht op je camera sensor kan vallen en je foto overbelicht raakt.

Hoe gebruik ik het diafragma in mijn foto’s op een goede manier?

Om een diafragma in te stellen op een juiste manier stel jezelf eigenlijk de volgende twee vragen;

  1. Is de situatie die ik ga fotograferen genoeg belicht of donker?
  2. Wil ik mijn onderwerp en achtergrond scherp hebben of wil ik mijn onderwerp scherp hebben en mijn achtergrond onscherp?

Wanneer je beeld gemaakt kan worden met voldoende licht maar je wilt graag het onderwerp onscherp hebben dan zul je rest met de sluitertijd moeten regelen. Is je situatie onvoldoende belicht dan zul je een keuze moeten maken door een langere sluitertijd te gebruiken of door je ISO-waarde omhoog te schroeven.